Η νέα τεχνολογία «σκοτώνει» τους μυς !
Η νέα τεχνολογία έχει ιδιαίτερα αρνητική επίδραση στη σωματική διάπλαση, καθώς όπως διαπίστωσαν Βρετανοί ερευνητές, η νέα γενιά εφήβων έχει σαφώς μειωμένη μυϊκή μάζα και λιγότερη αντοχή στις ασκήσεις.
«Τα παιδιά γίνονται σταδιακά πιο αδύναμα, λιγότερο μυώδη και λιγότερο ικανά να εκτελέσουν γυμναστικές ασκήσεις και γενικότερα σωματικές δραστηριότητες σε σχέση με τα παιδιά των προηγούμενων γενεών. «Ένοχος φέρεται να είναι η σύγχρονη online ζωή και ειδικότερα το γεγονός ότι τα βιντεο παιγνίδια, οι υπολογιστές και τα κινητά έχουν αντικαταστήσει τις υπαίθριες και φυσικές δραστηριότητες», επισημαίνουν βρετανοί ειδικοί.
Οι ερευνητές με επικεφαλής τον δρ Γκάβιν Σάντερκοκ του πανεπιστημίου Έσεξ,που δημοσίευσαν τη μελέτη στο παιδιατρικό περιοδικό «ActaPaediatrica», συνέκριναν τη δύναμη που είχαν 315 14χρονα αγόρια το 2008, σε σχέση με μια ομάδα 309 παιδιών ίδιας ηλικίας πριν από μια δεκαετία.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η νεότερη γενιά, που τα παιδιά είναι αρκετά εθισμένα στο διαδίκτυο και στη σύγχρονη τεχνολογία, είναι σε θέση να κάνουν λιγότερες ώρες γυμναστική, σε σχέση με τα παιδιά μόλις πριν μια δεκαετία, καθώς έχουν λιγότερη δύναμη στα χέρια και στο σφίξιμο (κατά μέσο όρο μείωση 26% και 7% αντίστοιχα).
Είναι αξιοσημείωτο ότι ο μέσος Δείκτης Μάζας Σώματος των παιδιών δεν έχει ουσιαστικά αλλάξει μέσα σε αυτή τη δεκαετία, πράγμα που -κατά τους επιστήμονες- υποδηλώνει ότι τα παιδιά με το πέρασμα του χρόνου χάνουν σε μυική μάζα και κερδίζουν σε λίπος και πάχος.
Παράλληλα, ενώ το 1998 μόνο ένα στα είκοσι παιδιά (5%) δεν μπορούσε να κρεμαστεί από «μπάρα», το 2008 είχε διπλασιαστεί (ένα στα δέκα) ο αριθμός των παιδιών που δεν μπορούσαν να εκτελέσουν αυτήν την άσκηση.
Η νέα μελέτη εγείρει νέες ανησυχίες για τις επιπτώσεις της απομάκρυνσης των νέων από τις σωματικές δραστηριότητες στην ύπαιθρο και αναδεικνύει την ανάγκη τα παιδιά να γυμνάζονται περισσότερο. Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι διαχρονικά τα παιδιά γίνονται λιγότερο ικανά από φυσική/σωματική άποψη λόγω της καθιστικής ζωής τους.
Οι ερευνητές καλούν να δοθεί περισσότερη έμφαση στο μάθημα της γυμναστικής σε όλα τα σχολεία και καλούν τις αρμόδιες δημόσιες Αρχές να πάρουν περισσότερες πρωτοβουλίες για την προώθηση αθλητικών και υπαίθριων δραστηριοτήτων στη νεολαία.
ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ