http://aaxou.blogspot.gr

http://aaxou.blogspot.gr-ΙΣΤΟΤΟΠΟΣ ΕΚΠ/ΚΩΝ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΥ ...ΤΟΥ ΔΑΣΚΑΛΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΑΛ. ΧΟΥΛΙΑΡΑ...Μέσα σε ένα σύγχρονο και συνεχώς εξελισσόμενο περιβάλλον ο δάσκαλος σήμερα καλείται να ανταποκριθεί στις νέες απαιτήσεις και προκλήσεις της εποχής. Μέσα σ΄αυτές είναι και ο νέος ψηφιακός κόσμος που μας αγκαλιάζει όλους . Στο καινούριο αυτό περιβάλλον θέλοντας να ανταποκριθώ στις νέες προοπτικές που ανοίγει η τεχνολογία, επιχειρώ μέσα από τον ιστότοπο αυτό να προβάλλω τη δική μου ταυτότητα, να δώσω το δικό μου στίγμα πιστεύοντας πως οι φωνές μας , οι φωνές των παιδιών μας είναι αυτές που μπορούν να υποσχεθούν έναν καλύτερο και γεμάτο αισιοδοξία κόσμο. Με τιμή ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΛ. ΧΟΥΛΙΑΡΑΣ..ΔΑΣΚΑΛΟΣ ...Η παιδεία είναι πανηγύρι της ψυχής, γιατί σ' αυτήν υπάρχουν πολλά θεάματα και ακούσματα της ψυχής...Σωκράτης...Αθηναίος φιλόσοφος.. .

ΠΡΟΣΦΑΤΑ...1

ΠΡΟΣΦΑΤΑ...2

Δευτέρα, 5 Μαΐου 2014

«Ιστορίες που τις είπε ο δρόμος»

Αληθινά παραμύθια από τον αρχαίο δρόμο της ιστορίας

«Ιστορίες που τις είπε ο δρόμος», το νέο βιβλίο της Μ. Αγγελίδου
Κυριακή, 23 Ιουνίου 2013 10:35
Η συγγραφέας Μαρία Αγγελίδου μάς ταξιδεύει στη μεγάλη - σε σπουδαιότητα και σε διάρκεια - περίοδο της ιστορίας μας, την αρχαιότητα, με τα «ιστορικά παραμύθια» του νέου της βιβλίου, με τίτλο «Ιστορίες που τις είπε ο δρόμος», το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.
Η ιστορία και το παραμύθι βαδίζουν χέρι χέρι σε εκείνον τον δρόμο, που με κάθε βήμα μεγαλώνει και διευρύνεται, κρύβοντας πάντα θησαυρούς που αδημονούν να τους ανακαλύψουμε, σε εκείνον τον δρόμο που δεν τελειώνει ποτέ: στον δρόμο της γνώσης και της φαντασίας.
Το εξώφυλλο του βιβλίου.
Με τη φιλοδοξία να αποδείξει στα παιδιά κάθε ηλικίας ότι η ιστορία δεν είναι μόνο μάθημα, η συγγραφέας Μαρία Αγγελίδου μάς ταξιδεύει στη μεγάλη - σε σπουδαιότητα και σε διάρκεια - περίοδο της ιστορίας μας, την αρχαιότητα, με τα «ιστορικά παραμύθια» του νέου της βιβλίου, με τίτλο «Ιστορίες που τις είπε ο δρόμος», το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Μετά τις «Ιστορίες που τις είπε ο πόλεμος» (2011) και τις «Ιστορίες που τις είπε η θάλασσα» (2012), η Μαρία Αγγελίδου, πάντα με την εικονογράφηση της Ίριδας Σαμαρτζή, δημιουργεί και πάλι ένα κράμα ιστορίας και παραμυθιού, παντρεύοντας την αλήθεια με τη φαντασία, με σκοπό να προσφέρει  τη γνώση με ευχάριστο και διασκεδαστικό τρόπο.

Μέσα από καρδιές, όνειρα και δάση
Τέσσερις δρόμοι, τέσσερα πρόσωπα, τέσσερις ιστορίες, τέσσερα παραμύθια. Γιατί ναι, και η Ιστορία μπορεί να αφηγηθεί τα δικά της παραμύθια. Και γιατί ο Δρόμος είναι ο πρώτος δάσκαλος, αυτός που μας μαθαίνει τον κόσμο. Ξέρει όλες τις γλώσσες, τις μιλάει και δεν γκρεμίζεται. Έχει όλους τους χάρτες, περνάει μέσα από καρδιές, μέσα από βιβλία, μέσα από όνειρα και δάση, και δε χάνεται. Οι γνώσεις όλες, και οι στερνές και οι πρώτες, είναι δικές του, και τις δίνει χάρισμα στους μαθητές του.

Η συγγραφέας Μαρία Αγγελίδου.
Ο Δρόμος είναι δάσκαλος, που θα πει ότι χωρίς τους μαθητές του δεν είναι τίποτα! Σαν όλα τα θαυμάσια στη ζωή, ο Δρόμος υπάρχει, όταν κάποιος τον περπατάει. Όταν κάποιος τον βλέπει και θέλει να τον προχωρήσει, να δει τι κρύβει παρακάτω. Όταν κάποιος τον φαντάζεται και ξεσηκώνεται να τον ταξιδέψει…

Ο σωστός, ο απίστευτος, ο πολύς και ο θαυμαστός
Τέσσερις δρόμοι μάς αφηγούνται την ιστορία του αγαπημένου τους ιστορικού προσώπου, παίρνοντας τον χαρακτηρισμό τους από το βασικό χαρακτηριστικό του ήρωά τους. Έτσι, ο δρόμος ο σωστός επιλέγει το νομοθέτη Λυκούργο, ο οποίος έμεινε στην ιστορία για τους δίκαιους νόμους του. Ο δρόμος ο απίστευτος μάς δείχνει τη ζωή και το έργο του Κτησία, όπου το θαυμαστό και το παράξενο μπλέκονται άρρηκτα με το πραγματικό. Ο δρόμος ο πολύς μας οδηγεί στη διαδρομή της ζωής του Αλκιβιάδη, που ήταν πολύς σε όλα του και πολλοί έχουν να πουν για αυτόν πολλά καλά και πολλά στραβά. Και ο δρόμος με την άμμο μάς ξεναγεί στη ζωή και τα θαυμαστά έργα του Αρχιμήδη, του σπουδαίου μαθηματικού, μηχανικού, φυσικού και εφευρέτη.
Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
gkoul@naftemporiki.gr