http://aaxou.blogspot.gr

http://aaxou.blogspot.gr-ΙΣΤΟΤΟΠΟΣ ΕΚΠ/ΚΩΝ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΥ ...ΤΟΥ ΔΑΣΚΑΛΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΑΛ. ΧΟΥΛΙΑΡΑ...Μέσα σε ένα σύγχρονο και συνεχώς εξελισσόμενο περιβάλλον ο δάσκαλος σήμερα καλείται να ανταποκριθεί στις νέες απαιτήσεις και προκλήσεις της εποχής. Μέσα σ΄αυτές είναι και ο νέος ψηφιακός κόσμος που μας αγκαλιάζει όλους . Στο καινούριο αυτό περιβάλλον θέλοντας να ανταποκριθώ στις νέες προοπτικές που ανοίγει η τεχνολογία, επιχειρώ μέσα από τον ιστότοπο αυτό να προβάλλω τη δική μου ταυτότητα, να δώσω το δικό μου στίγμα πιστεύοντας πως οι φωνές μας , οι φωνές των παιδιών μας είναι αυτές που μπορούν να υποσχεθούν έναν καλύτερο και γεμάτο αισιοδοξία κόσμο. Με τιμή ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΛ. ΧΟΥΛΙΑΡΑΣ..ΔΑΣΚΑΛΟΣ ...Η παιδεία είναι πανηγύρι της ψυχής, γιατί σ' αυτήν υπάρχουν πολλά θεάματα και ακούσματα της ψυχής...Σωκράτης...Αθηναίος φιλόσοφος.. .

ΠΡΟΣΦΑΤΑ...1

ΠΡΟΣΦΑΤΑ...2

Κυριακή 21 Δεκεμβρίου 2014

Ηλιοστάσια 22ΔΕΚ-21ΜΑΡΤ-22ΙΟΥΝ-23ΣΕΠΤ

Ηλιοστάσια

 Ηλιοστάσιο ονομάζεται η χρονική στιγμή κατά την οποία ο άξονας της Γης εμφανίζεται στραμμένος όσο περισσότερο προς ή μακριά από τον Ήλιο συμβαίνει κατά την ετήσια τροχιά της Γης γύρω από αυτόν.

Τα πλέον συνηθισμένα ονόματα είναι θερινό ηλιοστάσιο καιχειμερινό ηλιοστάσιο. Ωστόσο, αυτά τα ονόματα δεν ορίζουν μονοσήμαντα τα ηλιοστάσια, αφού, όπως και οι εποχές του έτους, τοθερινό ηλιοστάσιο για το βόρειο ημισφαίριο είναι το χειμερινό για το νότιο (Ιούνιος) και αντιστρόφως. Για να αρθούν οι παρεξηγήσεις, ως προς το ημισφαίριο στο οποίο αναφέρονται χρησιμοποιούνται και: 
Οι όροι βόρειο ηλιοστάσιο και νότιο ηλιοστάσιο  και υποδεικνύουν τη θέση του Ηλίου πάνω στην ουράνια σφαίρα όπως αυτός φαίνεται από τη Γη. Το βόρειο ηλιοστάσιο συμβαίνει τον Ιούνιο σε όλη τη Γη, οπότε ο Ήλιος βρίσκεται πάνω από τον Τροπικό του Καρκίνου, ενώ το νότιο ηλιοστάσιο συμβαίνει τον Δεκέμβριο, όταν ο Ήλιος βρίσκεται πάνω από τον Τροπικό του Αιγόκερω. Οι όροι αυτοί θεωρούνται οι πλέον ουδέτεροι και σαφείς. (Πηγή:wikipedia)


Ηλιοστάσια Βορείου ημισφαιρίου

  
Ηλιοστάσια Νοτίου ημισφαιρίου

Όλες οι εικόνες προέρχονται από την wikipedia.

Σήμερα, η κλίση του άξονα της Γης είναι περίπου 23,45, που σημαίνει ότι ο αρκτικός κύκλος βρίσκεται περίπου στις 66 μοίρες και 33 λεπτά. Όμως, η γωνία κλίσης του άξονα περιστροφής της Γης δεν είναι σταθερή, αλλά μεταβάλλεται κατά έναν ιδιαίτερα πολύπλοκο τρόπο, εξαιτίας διαφορετικών φαινομένων, όπως η μετάπτωση των ισημεριών, η βαρυτική έλξη που ασκούν στον πλανήτη μας ο Ήλιος, η Σελήνη και, σε μικρότερο βαθμό, οι υπόλοιποι πλανήτες κ.ο.κ. Καθένα από αυτά τα φαινόμενα επηρεάζει με διαφορετικό τρόπο την κλίση του άξονα περιστροφής της Γης και έχει διαφορετική περιοδικότητα, η μεγαλύτερη εκ των οποίων ολοκληρώνεται περί-που κάθε 41.000 χρόνια. Αυτή τη στιγμή η κλίση του άξονα μειώνεται, πράγμα που σημαίνει ότι ο αρκτικός κύκλος μετακινείται προς το Βορρά κατά περίπου 14 μέτρα το χρόνο.
(Πηγή:scienceillustrated)

ΕΙΠΑΝ-ΕΓΡΑΨΑΝ

Μπορούμε να συγκρίνουμε την ιστορία του σύμπαντος με θεατρικό έργο, όπου οι ηθοποιοί - η ύλη, η ακτινοβολία, τα αστέρια και οι γαλαξίες - χορεύουν στο κοσμικό σανίδι σύμφωνα με το σενάριο που έχουν γράψει οι νόμοι της φυσικής. Η μεγάλη πρόκληση για τον κοσμολόγο είναι να καταλάβει την πλοκή του έργου ενώ έχει προσέλθει στην παράσταση με 14 δισεκατομμύρια χρόνια καθυστέρηση, πολύ μετά τις κρίσιμες στιγμές.

P. Steinhardt - N. Turok Αέναο Σύμπαν εκδ. ΑΒΓΟ 2008