http://aaxou.blogspot.gr

http://aaxou.blogspot.gr-ΙΣΤΟΤΟΠΟΣ ΕΚΠ/ΚΩΝ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΥ ...ΤΟΥ ΔΑΣΚΑΛΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΑΛ. ΧΟΥΛΙΑΡΑ...Μέσα σε ένα σύγχρονο και συνεχώς εξελισσόμενο περιβάλλον ο δάσκαλος σήμερα καλείται να ανταποκριθεί στις νέες απαιτήσεις και προκλήσεις της εποχής. Μέσα σ΄αυτές είναι και ο νέος ψηφιακός κόσμος που μας αγκαλιάζει όλους . Στο καινούριο αυτό περιβάλλον θέλοντας να ανταποκριθώ στις νέες προοπτικές που ανοίγει η τεχνολογία, επιχειρώ μέσα από τον ιστότοπο αυτό να προβάλλω τη δική μου ταυτότητα, να δώσω το δικό μου στίγμα πιστεύοντας πως οι φωνές μας , οι φωνές των παιδιών μας είναι αυτές που μπορούν να υποσχεθούν έναν καλύτερο και γεμάτο αισιοδοξία κόσμο. Με τιμή ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΛ. ΧΟΥΛΙΑΡΑΣ..ΔΑΣΚΑΛΟΣ ...Η παιδεία είναι πανηγύρι της ψυχής, γιατί σ' αυτήν υπάρχουν πολλά θεάματα και ακούσματα της ψυχής...Σωκράτης...Αθηναίος φιλόσοφος.. .

ΠΡΟΣΦΑΤΑ...1

ΠΡΟΣΦΑΤΑ...2

Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2014

Ο ΕΦΙΑΛΤΗΣ ΤΗΣ ΠΕΡΣΕΦΟΝΗΣ - ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙΣ





"Ο εφιάλτης της Περσεφόνης" Μάνος Χατζιδάκις - Νίκος Γκάτσος - Μαρία ΦαραντούρηThe nightmare of Persephone
πηγη   https://www.youtube.com/watch?v=lImBKj9KV0k

Η ΑΡΠΑΓΗ  ΤΗΣ  ΠΕΡΣΕΦΟΝΗΣ  -  4  ΕΠΟΧΕΣ



Σύμφωνα με το μύθο, η Περσεφόνη, κόρη της Δήμητρας και του Δία, συνήθιζε να παίζει με τις φίλες της, τις Νύμφες, στην Έννα, περιοχή στο κέντρο της Σικελίας. Μια μέρα, ενώ έτρεχε στο δάσος και έπαιζε, την είδε ο Πλούτωνας και την ερωτεύτηκε παράφορα για την ομορφιά της. Σε συνεννόηση με το Δια άρπαξε την Περσεφόνη, την πήγε στον Κάτω Κόσμο και την έκανε γυναίκα του.
Η Δήμητρα που είχε μεγάλη αδυναμία στη Περσεφόνη, γύρισε όλη τη γη και προσπάθησε με κάθε τρόπο να βρει την πολυαγαπημένη της κόρη. Μεταμορφωμένη σε γριά για να μην την αναγνωρίσουν πήγαινε σε πόλεις και χωριά και ρώταγε όποιον έβρισκε στο δρόμο της μήπως ήξερε που ήταν η μονάκριβή της Περσεφόνη. Λέγεται ότι όσο πέρναγε ο καιρός υπέφερε τόσο πολύ από την απώλεια της Κόρης, που δεν επέτρεπε τη γη να ανθίσει, να βγάλει λουλούδια και καρπούς για να τραφούν οι άνθρωποι. Η Δήμητρα ήταν αμετανόητη και αποφασισμένη για τα πάντα.
Ο Δίας, που έβλεπε ότι η Δήμητρα ήταν οργισμένη, έστειλε τον Ερμή στον Άδη για να παρακαλέσει και να πείσει τον Πλούτωνα να στείλει τη Περσεφόνη πάλι πίσω στη μητέρα της. Ο θεός του Κάτω Κόσμου, που ήταν πονηρός και ερωτευμένος με τη Περσεφόνη, δέχθηκε να την αφήσει αλλά πριν την αποχαιρετήσει της έδωσε να φάει μερικούς σπόρους από ρόδι. Οι σπόροι αυτοί ήταν μαγικοί με αποτέλεσμα η Περσεφόνη να δεθεί άρρητα με το βασίλειο του.
Τη λύση την έδωσε ο Δίας, που τελικά μεσολάβησε και κατόρθωσε να συμβιβάσει τον Πλούτωνα και τη Δήμητρα. Τους έξι μήνες του έτους η Περσεφόνη ζούσε με τη μητέρα της. Η γη τότε ήταν ανθισμένη και δεχόταν με ευχαρίστηση τους καρπούς των ανθρώπων, ενώ τον υπόλοιπο μισό χρόνο, η Κόρη κατέβαινε στα έγκατα της γης και περνούσε το καιρό της με τον άντρα της. Η Δήμητρα τότε δεν επέτρεπε σε κανέναν ανθό να ξεπροβάλει, δείχνοντας έτσι το καημό της για την απώλεια της κόρης της.

Πώς εξηγούσαν οι αρχαίοι Έλληνες 
την αλλαγή των εποχών 





Η Δήμητρα ήταν η θεά της γεωργίας. Προστάτευε  όλες τις εργασίες που είχαν σχέση με την καλλιέργεια της γης (τους δημητριακούς καρπούς, το όργωμα, το θερισμό ).

Τα παιδιά της Δήμητρας ήταν η Περσεφόνη που είχε πατέρα τον Δία και ο Πλούτος που είχε πατέρα ένα θνητό. . 


Μια μέρα η Περσεφόνη, ενώ έπαιζε με τις φίλες της σε ένα κάμπο, είδε ένα νάρκισσο που είχε μια πολύ όμορφη ευωδιά και ήθελε να τον κόψει. 

Μόλις όμως πήγε να τον αγγίξει, άνοιξε η γη και βγήκε οΠλούτωνας που την είχε ερωτευτεί και ήθελε να την πάρει μαζί του στο σκοτεινό Άδη για να την κάνει γυναίκα του. 


Έτσι και έγινε, ο Πλούτωνας άρπαξε την Περσεφόνη και την πήρε μαζί του στον Άδη. 

Η αρπαγή της Περσεφόνης από τον Πλούτωνα.

Η μητέρα της η Δήμητρα άκουσε τα ουρλιαχτά της και έψαξε να την βρει. Αφού έψαχνε χωρίς αποτέλεσμα 
9 μέρες και9 νύχτες στο τέλος ζήτησε την βοήθεια του Ήλιου που την λυπήθηκε και της είπε τι είχε συμβεί.

Πήγ ε τότε η Δήμητρα στο Δία και του ζήτησε να τη βοηθήσει. Εκείνος αρνήθηκε. Τότε η  Δήμητρα έφυγε από τον Όλυμπο κι άρχιζε να τριγυρνάει στη γη. 

Απ΄ όπου περνούσε ξεραίνονταν τα δέντρα, τα λουλούδια και τα σπαρτά. Η φύση μαράθηκε και οι άνθρωποι δεν είχαν τι να φάνε. 

Τότε ο Δίας έστειλε τον Ερμή να φέρει πίσω την Περσεφόνη.


Μόλις η Δήμητρα είδε την κόρη της άνθισε όλη η φύση. 


'Ομως ο Πλούτωνας είχε δώσει στην Περσεφόνη για να μην τον ξεχάσει να φάει τα σπυριά από ένα μαγεμένο ρόδι. 



Από τότε η Περσεφόνη έμενε 8 μήνες με τη μητέρα της . Επειδή όμως θυμόταν τον Πλούτωνα, γύριζε κοντά του στον Άδη 4 μήνες.   .


Η Δήμητρα αποχαιρετά την Περσεφόνη, που θα περάσει 4 μήνες στον Άδη με τον Πλούτωνα