http://aaxou.blogspot.gr

http://aaxou.blogspot.gr-ΙΣΤΟΤΟΠΟΣ ΕΚΠ/ΚΩΝ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΥ ...ΤΟΥ ΔΑΣΚΑΛΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΑΛ. ΧΟΥΛΙΑΡΑ...Μέσα σε ένα σύγχρονο και συνεχώς εξελισσόμενο περιβάλλον ο δάσκαλος σήμερα καλείται να ανταποκριθεί στις νέες απαιτήσεις και προκλήσεις της εποχής. Μέσα σ΄αυτές είναι και ο νέος ψηφιακός κόσμος που μας αγκαλιάζει όλους . Στο καινούριο αυτό περιβάλλον θέλοντας να ανταποκριθώ στις νέες προοπτικές που ανοίγει η τεχνολογία, επιχειρώ μέσα από τον ιστότοπο αυτό να προβάλλω τη δική μου ταυτότητα, να δώσω το δικό μου στίγμα πιστεύοντας πως οι φωνές μας , οι φωνές των παιδιών μας είναι αυτές που μπορούν να υποσχεθούν έναν καλύτερο και γεμάτο αισιοδοξία κόσμο. Με τιμή ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΛ. ΧΟΥΛΙΑΡΑΣ..ΔΑΣΚΑΛΟΣ ...Η παιδεία είναι πανηγύρι της ψυχής, γιατί σ' αυτήν υπάρχουν πολλά θεάματα και ακούσματα της ψυχής...Σωκράτης...Αθηναίος φιλόσοφος.. .

ΠΡΟΣΦΑΤΑ...1

ΠΡΟΣΦΑΤΑ...2

Πέμπτη, 15 Μαρτίου 2018

Στίβεν Χόκινγκ: Ένα υπέροχο μυαλό


Σε ηλικία 76 ετών απεβίωσε, στο σπίτι του στο Κέιμπριτζ, ο εμβληματικός Βρετανός φυσικός Στίβεν Χόκινγκ, ο οποίος εδώ και δεκαετίες βρισκόταν καθηλωμένος σε αναπηρικό αμαξίδιο, εξαιτίας ανίατης νευρολογικής νόσου.

Ένας άνθρωπος που συγκίνησε τους πάντες με την προσωπική περιπέτεια της υγείας του και ένας επιστήμονας που -παρόλο που μιλούσε με συνθετική φωνή- ενέπνευσε πολλούς άλλους επιστήμονες με τις πρωτοποριακές ιδέες του. Και, αναμφίβολα, ήταν ο συνδυασμός αυτών των δύο, ενός τόσο προχωρημένου νου σε ένα τόσο αχρηστευμένο σώμα, που τον βοήθησε να γίνει παγκόσμιο σύμβολο.

Έγινε διάσημος για το έργο του πάνω στις μαύρες τρύπες, τη βαρύτητα και τη γενική σχετικότητα, ενώ ήταν ο συγγραφέας πολλών δημοφιλών βιβλίων, με κορυφαίο τη «Σύντομη Ιστορία του Χρόνου», που είχε εκδοθεί το 1988, μεταφράσθηκε σε 40 γλώσσες (και στα ελληνικά) και πούλησε περισσότερα από δέκα εκατομμύρια αντίτυπα. Οι κακεντρεχείς πάντως το ονόμασαν «το σπουδαιότερο αδιάβαστο βιβλίο στην ιστορία»!

H ιστορία του Στίβεν Χόκινγκ...Σε ηλικία 76 ετών απεβίωσε, στο σπίτι του στο Κέιμπριτζ, ο εμβληματικός Βρετανός φυσικός Στίβεν Χόκινγκ, ο οποίος εδώ και δεκαετίες βρισκόταν καθηλωμένος σε αναπηρικό αμαξίδιο, εξαιτίας ανίατης νευρολογικής νόσου.

Ένας άνθρωπος που συγκίνησε τους πάντες με την προσωπική περιπέτεια της υγείας του και ένας επιστήμονας που -παρόλο που μιλούσε με συνθετική φωνή- ενέπνευσε πολλούς άλλους επιστήμονες με τις πρωτοποριακές ιδέες του. Και, αναμφίβολα, ήταν ο συνδυασμός αυτών των δύο, ενός τόσο προχωρημένου νου σε ένα τόσο αχρηστευμένο σώμα, που τον βοήθησε να γίνει παγκόσμιο σύμβολο.

Έγινε διάσημος για το έργο του πάνω στις μαύρες τρύπες, τη βαρύτητα και τη γενική σχετικότητα, ενώ ήταν ο συγγραφέας πολλών δημοφιλών βιβλίων, με κορυφαίο τη «Σύντομη Ιστορία του Χρόνου», που είχε εκδοθεί το 1988, μεταφράσθηκε σε 40 γλώσσες (και στα ελληνικά) και πούλησε περισσότερα από δέκα εκατομμύρια αντίτυπα. Οι κακεντρεχείς πάντως το ονόμασαν «το σπουδαιότερο αδιάβαστο βιβλίο στην ιστορία»!

H ιστορία του Στίβεν Χόκινγκ...


Ακρωτήριο Κανάβεραλ 26-04-2007: Αιωρούμενος για μερικά δευτερόλεπτα. Μια εμπειρία που ο κορυφαίος αστροφυσικός Στίβεν Χόκινγκ δε θα έχανε για κανέναν λόγο.

Καθηλωμένος από νέος σε αναπηρικό αμαξίδιο, εξαιτίας μιας ασθένειας του νευρομυϊκού συστήματος, ο 70χρονος τότε εκπλήρωσε το όνειρό του και απόλαυσε κάθε λεπτό της πτήσης σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας πάνω από τον Ατλαντικό Ωκεανό το 2007.

2007: Με το πάθος του για το σύμπαν ο διάσημος φυσικός θεωρήθηκε ισάξιος με άλλους κορυφαίους επιστήμονες, όπως ο Αλμπερτ Αϊνστάϊν και ο Ισαάκ Νεύτων.

Το βιβλίο του Χόκινγ με τίτλο «Το Χρονικό του Χρόνου», που εκδόθηκε το 1988, πούλησε περισσότερα από 12 εκατομμύρια αντίτυπα.

Πάντα σεμνός όμως, ο Χόκινγκ ισχυριζόταν ότι ήταν απλώς ένας από τους ανθρώπους που βοήθησαν να συγκεκριμενοποιήσουμε τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε το σύμπαν.

11-06-2005: «Πιθανώς, η πιο σημαντική και γνωστή συνεισφορά μου στην επιστήμη, ήταν η ανακάλυψή μου ότι οι μαύρες τρύπες δεν είναι εντελώς μαύρες αλλά λάμπουν σαν θερμά σώματα. Όλοι τώρα πιστεύουν ότι οι μαύρες τρύπες πρέπει να εκπμπεμπουν ακτινοβολία Χόκινγκ», έλεγε ο ίδιος.

Το 1979, ο Χόκινγκ κατέλαβε την Λουκασιανή Έδρα Μαθηματικών στο τμήμα Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Θεωρητικής Επιστήμης στο πανεπιστήμιο του Κέϊμπριτζ. Μια έδρα που κατείχε και σερ Ισαάκ Νεύτων.

Ο Χόκινγκ ήταν μαχητής. Κατάφερε, όταν ήταν 21 ετών, να διαψεύσει τους γιατρούς του, που του είχαν δώσει μόλις δύο χρόνια ζωής. Η ασθένειά του εξελισσόταν αργά. Αρχικά παρέλυσαν οι κινητικοί του μύες και στη συνέχεια οι μύες του προσώπου. Το 1985 αναγκάστηκε να κάνει τραχειοτομή. Έζησε, αλλά έχασε εντελώς τη φωνή του. Χρησιμοποίησε όμως ένα εξελιγμένο σύστημα παραγωγής τεχνητής ομιλίας.

12-04-2005 Ήταν πολυγραφότατος και έλαβε πολλές διακρίσεις. Παρόλα αυτά, ήταν ιδιαίτερα γνωστός για το καλό του χιούμορ και τον επικοινωνιακό του χαρακτήρα.

«Ζούμε σε μια περιοχή, στην οποία μπορεί να υπάρξει ζωή. Πιστεύω όμως ότι θα μπορούσαμε να επιλέξουμε μια καλύτερη τοποθεσία», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά.

Ο Χόκινγκ αφιέρωσε τη ζωή του στο πάντρεμα των δύο ακρογωνιαίων λίθων της Φυσικής- της θεωρίας του Αϊνστάϊν περί σχετικότητας και της κβαντικής θεωρίας. Ωστόσο, ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια για τον φυσικό παρέμεινε η παρουσία των ανθρώπων στο σύμπαν.
«Νομίζω ότι το ανθρώπινο γένος δεν έχει μέλλον έαν δεν πάει στο διάστημα. Για αυτό το λόγο πιστεύω ότι τα διαστημικά προγράμματα και οι εκκολαπτόμενες διαστημικές εταιρείες είναι σημαντικές για να βοηθήσουν στην εξάπλωση του ανθρώπινου είδους μακριά από τη γη», υπογράμμιζε με έμφαση.

Η κινηματογραφική ταινία «Η θεωρία του παντός» το 2014 για τη ζωή του Χόκινγκ, με τον θαυμάσιο Έντι Ρεντμέιν στον πρωταγωνιστικό ρόλο να κερδίζει το Όσκαρ καλύτερου ηθοποιού, έκανε ευρύτερα γνωστό τον Βρετανό κοσμολόγο. Ο ίδιος χάρηκε με την ταινία και δήλωσε για τον Ρεντμέιν «μερικές φορές νόμιζα ότι ήμουν εγώ».

Αλλά το πιο εντυπωσιακό δεν ήταν ότι ο Χόκινγκ έγραψε την ιστορία του χρόνου από την απαρχή του σύμπαντος. Ήταν ότι ο ίδιος είχε τελικά πολύ χρόνο στη διάθεσή του, παρόλο που όταν ως φοιτητής το 1963, σε ηλικία μόλις 21 ετών, διαγνώσθηκε με αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση, γνωστή και ως νόσο Λου Γκέριγκ ή του κινητικού νευρώνα, οι γιατροί του έδιναν δύο μόνο χρόνια ζωής.

Όμως ο Χόκινγκ, που ποτέ δεν έχασε το βρετανικό χιούμορ του, παρά τη δύσκολη κατάστασή του, διέψευσε κάθε προσδοκία και έζησε για να γίνει ο πιο διάσημος επιστήμονας μετά τον 'Αϊνστάιν. Ακόμη και όταν η νευροεκφυλιστική νόσος του επέτρεψε να κουνάει μόνο τα μάτια του και ένα δάχτυλο, οι διανοητικές δυνάμεις του φαίνονταν ακμαίες.

Όπως είπε κάποια μέρα, «μολονότι κρεμόταν ένα σύννεφο πάνω από το μέλλον μου, διαπίστωσα, προς μεγάλη μου έκπληξη, ότι απολάμβανα τη ζωή μου στο παρόν περισσότερο από ό,τι πριν. Και τότε άρχισα να κάνω πρόοδο στην έρευνά μου». Ο στόχος του ήταν απλός, όπως εξήγησε: «Η πλήρης κατανόηση του σύμπαντος, γιατί είναι όπως είναι και γιατί τελικά υπάρχει». Αν αυτό μπορεί να θεωρηθεί απλό...
Το 1998, ο Στίβεν Χόκινγκ είχε ταξιδέψει μέχρι την Σάμο και συγκεκριμένα μέχρι το Πανεπιστήμιο Αιγαίου με αφορμή το συνέδριο κοσμολογίας, το οποίο διοργανωνόταν για δεύτερη φορά στο νησί.

Η ομιλία του στο Πανεπιστήμιο περί δημιουργίας και λειτουργίας του κόσμου είχε τεράστια επιτυχία, καθώς ο Στίβεν Χόκινγκ δεχόταν από τότε εκατοντάδες προσκλήσεις το χρόνο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας τους Βήματος το 1998, ο αστροφυσικός είχε μείνει 7 ολόκληρες μέρες στο νησί για το συνέδριο κοσμολογίας.

Μάλιστα σύμφωνα με τα όσα είχε δηλώσει τότε ο Ν. Χατζησάββας καθηγητής Μαθηματικών και μέλος της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου, ο Χόκινγκ δεν είχε έρθει τυχαία στην Ελλάδα.

«Το Τμήμα μας μπορεί να μην είναι γνωστό στο ευρύ κοινό. Η επιστημονική κοινότητα όμως μας γνωρίζει. Αλλωστε αυτό είναι το δεύτερο συνέδριο κοσμολογίας που διοργανώνουμε. Ο Στίβεν Χόκινγκ δεν ήρθε τυχαία εδώ. Υπήρχε η γνωριμία με έναν από τους καθηγητές μας, τον Σπύρο Κοτσάκη, από το 1990» είχε αναφέρει τότε ο καθηγητής.

Ο Χόκινγκ στο ταξίδι του στην Σάμο δεν είχε καθόλου το προφίλ του παράξενου επιστήμονα που ήταν απόμακρος απ΄όλους. Αντιθέτως, ο ίδιος στην επταήμερη επίσκεψη του στην χώρα μας συνήθιζε να κάθεται και να παρακολουθεί διαλέξεις και άλλων καθηγητών, ενώ το βράδυ διασκέδαζε σε «ελληνικές βραδιές» μαζί με την σύζυγό του.

Χόκινγκ για Ελλάδα «Μα εδώ είναι επίγειος παράδεισος»

Το πρώτο πράγμα που έκανε ο Χόκινγκ όταν ήρθε στην Ελλάδα ήταν να καθίσει αρκετή ώρα στο δωμάτιό του και να θαυμάσει την θέα προς τη θάλασσα από το μπαλκόνι του.

«Μα, εδώ είναι επίγειος παράδεισος!», είχε πει σε αυτούς που τον συνόδευσαν ως εκεί. «Τι τραβάμε κι εμείς οι φυσικοί για να κάνουμε επιστήμη!».

 Φωτογραφία: Imgur.com

Ο ίδιος είχε φτάσει στο νησί μαζί με την σύζυγό του, καθώς και τον βοηθό του Τομ Ολντ και δύο από τις συνολικά 8 νοσοκόμες, οι οποίες τον φρόντιζαν ανελλιπώς 24 ώρες το 24ωρο σε βάρδιες.

Η αγάπη του για το... τζατζίκι

Αυτό μάλιστα που είχε συζητηθεί τότε ήταν το ενδιαφέρον του για την ελληνική κουζίνα.

Ο αστροφυσικός απόλαυσε διάφορα ελληνικά φαγητά στην Σάμο, όπως η ταραμοσαλάτα, το μπριάμ, ακόμη και το στιφάδο, ενώ από αυτό που δεν μπορούσε να ξεκολλήσει ήταν το... τζατζίκι.

Ο Στίβεν Χόκινγκ είχε υποσχεθεί τότε σε όσους τον υποδέχτηκαν στην Σάμο πως θα επέστρεφε και πάλι για ξεκούραση, ωστόσο ο μεγάλος επιστήμονας δεν κατάφερε να εκπληρώσει την επιθυμία του.


Είχε επισκεφτεί και την Κρήτη

Για την θεωρία των πάντων, τον Αινστάϊν και την... γυναίκα του είχε μιλήσει ο διάσημος αστροφυσικός Στίβεν Χόκινγκ στην Κρήτη το 1998.

Ο επιστήμονας είχε έρθει στο νησί στις 7 Σεπτεμβρίου του 1998, όπου και έδωσε διάλεξη στον υπαίθριο χώρο της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Στην ομιλία του υποστήριξε πως πιστεύει πως ο Αϊνστάιν δεν ανακάλυψε την θεωρία των πάντων, καθώς εργαζόταν σε λάθος μήκος και δεν πίστευε στην θεωρία της κβαντικής.

Ο ίδιος τότε μπορούσε να κουνήσει τα άκρα των χεριών του, καθώς τότε είχε ένα μικρό κομπιουτεράκι στα χέρια του, όπου και ρύθμιζε τον υπολογιστή που είχε μπροστά του.

Το χιούμορ του με τους δημοσιογράφους και οι προειδοποιήσεις

Ο Στίβεν Χόκινγκ μάλιστα είχε απαντήσει σε όλες τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων, ενώ δεν έλειψε να κάνει και χιούμορ μαζί τους.

Όταν ρωτήθηκε «τι γήινο έχει κατά νου ένα επιστήμονας που έχει όλο το Σύμπαν στο κεφάλι του και αν διαβλέπει κινδύνους για τον πλανήτη μας», ο Χόκινγκ απάντησε με χιούμορ, λέγοντας πως ο ίδιος προσπαθεί να μην ξεχνά ότι ζει στη Γη, αν και η σύζυγός του ορισμένες φορές νομίζει ότι είναι από... άλλον πλανήτη.

Ο αγαπητος επιστήμονας μάλιστα είχε προειδοποιήσει: «Βλέπω κινδύνους στο μέλλον, έχουμε πλέον την τεχνολογία για να κάνουμε ό,τι θέλουμε. Και είναι αρκετή για να τη χρησιμοποιήσουμε για να καταστρέψουμε τον πλανήτη. Ελπίζω να είμαστε σοφοί για να την αξιοποιήσουμε ώστε να εποικήσουμε και να κατακτήσουμε τον γαλαξία μας».


Με πληροφορίες από:«Το Βήμα», cretalive.gr, Youtube