http://aaxou.blogspot.gr

http://aaxou.blogspot.gr-ΙΣΤΟΤΟΠΟΣ ΕΚΠ/ΚΩΝ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΥ ...ΤΟΥ ΔΑΣΚΑΛΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΑΛ. ΧΟΥΛΙΑΡΑ...Μέσα σε ένα σύγχρονο και συνεχώς εξελισσόμενο περιβάλλον ο δάσκαλος σήμερα καλείται να ανταποκριθεί στις νέες απαιτήσεις και προκλήσεις της εποχής. Μέσα σ΄αυτές είναι και ο νέος ψηφιακός κόσμος που μας αγκαλιάζει όλους . Στο καινούριο αυτό περιβάλλον θέλοντας να ανταποκριθώ στις νέες προοπτικές που ανοίγει η τεχνολογία, επιχειρώ μέσα από τον ιστότοπο αυτό να προβάλλω τη δική μου ταυτότητα, να δώσω το δικό μου στίγμα πιστεύοντας πως οι φωνές μας , οι φωνές των παιδιών μας είναι αυτές που μπορούν να υποσχεθούν έναν καλύτερο και γεμάτο αισιοδοξία κόσμο. Με τιμή ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΛ. ΧΟΥΛΙΑΡΑΣ..ΔΑΣΚΑΛΟΣ ...Η παιδεία είναι πανηγύρι της ψυχής, γιατί σ' αυτήν υπάρχουν πολλά θεάματα και ακούσματα της ψυχής...Σωκράτης...Αθηναίος φιλόσοφος.. .

ΠΡΟΣΦΑΤΑ...1

ΠΡΟΣΦΑΤΑ...2

Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2017

Ο Ασπροδόντης



Ο Ασπροδόντης είναι ένα λογοτεχνικό κείμενο του Τζακ Λόντον. Αφηγείται τις περιπέτειες ενός μικρού λύκου που, από μικρό ακόμα κουτάβι, πλησίασε τους ανθρώπους, οι οποίοι του πρόσφεραν προστασία, ζεστασιά και τροφή. Σιγά-σιγά εγκαταλείπει τον κόσμο της άγριας φύσης και υποτάσσεται στους ανθρώπους (τους οποίους τους παρομοιάζει ως θεούς - παντοδύναμους, που ελέγχουν τα πάντα). Όμως, ακολουθούν πολλές περιπέτειες, υπάρχουν πολλοί εχθροί που τον επιτίθενται συνεχώς (πολλές φορές ακόμα και η αγέλη) και άνθρωποι που τον κακομεταχειρίζονται. Θα καταφέρει να ξεπεράσει όλα τα προβλήματα που τον περιτριγυρίζουν; Ιδού η απορία.


Διαβάσαμε και το κείμενο:
"(Ένας σκύλος σωτήρας)" (σελ. 40)
(Από το βιβλίο του Τζακ Λόντον "Το κάλεσμα της άγριας φύσης")​-​Τζακ Λόντον (Jack London)
Γεννήθηκε στις 2 Ιανουαρίου 1876 στο Σαν Φρανσίσκο (Η.Π.Α.), από μητέρα πνευματίστρια και πατέρα αστρολόγο.
Μεγάλωσε φτωχός, κάνοντας διάφορες δουλειές για να ζήσει.
Το 1896 κυκλοφορούν τα νέα για ύπαρξη κοιτασμάτων χρυσού στην Αλάσκα. Η περιοχή εκεί γεμίζει από χρυσοθήρες. Μετά από 6 χρόνια, το 1897, ο 21χρονος Τζακ Λόντον αποφασίζει να πάει χρυσοθήρας κι αυτός στην Αλάσκα. Περνάει πολύ δύσκολα, κινδυνεύοντας να πεθάνει από το κρύο και την δύσκολη ζωή στα χιόνια.
Μετά από το ταξίδι αυτό γράφει το κάλεσμα της άγριας Δύσης στο οποίο περιγράφει ουσιαστικά τις περιπέτειες που έζησε αυτός αλλά και άλλοι χρυσοθήρες.
Και μια που το 'φερε η κουβέντα, δείτε (για να σας φύγει η περιέργεια) πού βρίσκεται το Φόρτυ Μάιλς Κρηκ (Forty Miles Creek), το μέρος στο οποίο ξετυλίγεται η ιστορία στο Ανθολόγιο. ΚΛΙΚ εδώ!

Ο Τζακ Λόντον πεθαίνει πολύ νέος, σε ηλικία μόλις 40 ετών.

​Η υπόθεση του βιβλίου - Περίληψη
​Σε μια μεγάλη έπαυλη ενός δικαστή, γεννήθηκε και μεγάλωσε ένα λυκόσκυλο που το έλεγαν Μπακ.
Όταν το 1891 ξεκίνησε ο πυρετός του χρυσού, οι χρυσοθήρες που έφευγαν για την Αλάσκα έψαχναν απεγνωσμένα να πάρουν μαζί τους σκυλιά γερά και με πυκνό τρίχωμα, για να αντέχουν την δύσκολη ζωή και το κρύο εκεί.
Ο Μπακ, που είχε αυτά τα "προσόντα", πουλήθηκε από έναν υπηρέτη της έπαυλης σε κάποιους λαθρεμπόρους και μετά από διάφορες περιπέτειες γνωρίζει τον Τζον Θόρτον ο οποίος του σώζει την ζωή και γίνεται το αγαπημένο του αφεντικό.
Η ζωή στους πάγους της Αλάσκας είναι πολύ δύσκολη. Ο Μπακ, αν και ήταν γερός και ικανός να αντέχει το πολικό κρύο, εντούτοις είχε μεγαλώσει σε σπίτι και δυσκολεύτηκε αρκετά να προσαρμοστεί στην καινούρια ζωή.
Μετά από πολλές περιπέτειες, όπως αυτή στο απόσπασμα από το Ανθολόγιο, ο Μπακ επιστρέφει στην ελευθερία,  στην κατάσταση που βρίσκονταν οι πρόγονοί του, ακολουθώντας "το κάλεσμα της άγριας φύσης".
Το βιβλίο αυτό θεωρείται ένα από τα καλύτερα του Τζακ Λόντον. Αν και μιλάει για έναν σκύλο, στην πραγματικότητα αναφέρεται ενάντια στην καταπίεση κάθε ζωντανού πλάσματος της Γης, ζώου ή ανθρώπου.

Το "Κάλεσμα της άγριας φύσης" γυρίστηκε αρκετές φορές σε ταινία.