http://aaxou.blogspot.gr

http://aaxou.blogspot.gr-ΙΣΤΟΤΟΠΟΣ ΕΚΠ/ΚΩΝ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΥ ...ΤΟΥ ΔΑΣΚΑΛΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΑΛ. ΧΟΥΛΙΑΡΑ...Μέσα σε ένα σύγχρονο και συνεχώς εξελισσόμενο περιβάλλον ο δάσκαλος σήμερα καλείται να ανταποκριθεί στις νέες απαιτήσεις και προκλήσεις της εποχής. Μέσα σ΄αυτές είναι και ο νέος ψηφιακός κόσμος που μας αγκαλιάζει όλους . Στο καινούριο αυτό περιβάλλον θέλοντας να ανταποκριθώ στις νέες προοπτικές που ανοίγει η τεχνολογία, επιχειρώ μέσα από τον ιστότοπο αυτό να προβάλλω τη δική μου ταυτότητα, να δώσω το δικό μου στίγμα πιστεύοντας πως οι φωνές μας , οι φωνές των παιδιών μας είναι αυτές που μπορούν να υποσχεθούν έναν καλύτερο και γεμάτο αισιοδοξία κόσμο. Με τιμή ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΛ. ΧΟΥΛΙΑΡΑΣ..ΔΑΣΚΑΛΟΣ ...Η παιδεία είναι πανηγύρι της ψυχής, γιατί σ' αυτήν υπάρχουν πολλά θεάματα και ακούσματα της ψυχής...Σωκράτης...Αθηναίος φιλόσοφος.. .

ΠΡΟΣΦΑΤΑ...1

ΠΡΟΣΦΑΤΑ...2

Κυριακή 23 Μαρτίου 2014

ΜΗΛΙΕΣ ΠΗΛΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΓΛΩΣΣΑ

ΜΗΛΙΕΣ  ΠΗΛΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΓΛΩΣΣΑ
Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Οι Μηλιές είναι ορεινό χωριό του νοτίου Πηλίου, χτισμένο σε 400 m υψόμετρο και σε απόσταση 28 km ανατολικά από τον Βόλο.
Είναι έδρα του Δήμου Μηλεών. Σύμφωνα με την απογραφή του 2001, το δημοτικό διαμέρισμα των Μηλεών έχει 636 κατοίκους.
Λέγεται ότι το χωριό ιδρύθηκε από κατοίκους του χωριού Μηλιές Ευβοίας, οι οποίοι έφυγαν από εκεί για να γλιτώσουν από επιθέσεις πειρατών. Για αυτό το λόγο και η θέση του χωριού είναι τέτοια ώστε να μη βλέπει τη θάλασσα, αλλά και να μη φαίνεται το χωριό από τη θάλασσα.
Οι Μηλιές είναι η ιδιαίτερη πατρίδα του Άνθιμου Γαζή και του Γρηγόριου Κωνσταντά, οι οποίοι ίδρυσαν, το 1814, τη σχολή «Ψυχής Άκος», που λειτουργεί σήμερα ωςβιβλιοθήκη με σπάνια βιβλία και ιστορικά κειμήλια. Ακόμα οι Μηλιές είναι το πρώτο χωριό που επαναστάτησε στο Πήλιο στην Επανάσταση του '21.
Η Σχόλη των Μηλεών
Η ονομαστή «Σχολή των Μηλεών» που ίδρυσαν οι Γαζής, Κωνσταντάς και Φιλιππίδης, αποτέλεσε σημαντική πνευματική εστία της εποχής και κέντρο του απελευθερωτικού αγώνα του 1821. Η Σχολή λειτουργούσε στη θέση που σήμερα έχει τις εγκαταστάσεις του το Γυμνάσιο Μηλεών. Απόρροια του διαφωτιστικού έργου της ξακουστής Σχολής των Μηλεών, υπήρξε η ίδρυση της εκπληκτικής βιβλιοθήκης των Μηλεών «Ψυχής Άκος», που λειτουργεί μέχρι σήμερα με περισσότερα από 3500 σπάνια βιβλία και ιστορικά κειμήλια.
Στο χωριό υπάρχει η εκκλησία των Παμμεγίστων Ταξιαρχών, η οποία ανακαινίστηκε το1741,ενώ είναι άγνωστο το πότε χτίστηκε πρώτη φορά και από ποιόν. Η εκκλησία αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα της τοπικής παραδοσιακής αρχιτεκτονικής και διαθέτει αξιόλογες μεταβυζαντινές αγιογραφίες. Είναι χτισμένη έτσι, ώστε ο κάθε ήχος μέσα σε αυτήν να μην ακούγεται έξω, γιατί απαγορευόταν ο Χριστιανισμός εκείνη την εποχή. Κατασκευάστηκε στα μέσα του 18ου αιώνα, κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας, κατά τέτοιον τρόπο, ώστε το εξωτερικό της, χωρίς καμπαναριό και άλλα θρησκευτικά σύμβολα ή δείγματα εκκλησιαστικής αρχιτεκτονικής, να μην προδίδει την αληθινή φύση του κτιρίου.
Το τρενάκι του Πηλίου ο Μουτζούρης
Στις Μηλιές καταλήγει ένας σιδηρόδρομος που κατασκευάστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα,από τον πατέρα του διάσημου υπερρεαλιστή ζωγράφου Τζόρτζιο Ντε Κίρικο, Εβαρίστο ντε Κίρικο συνδέοντας το εμποροβιομηχανικό κέντρο του Βόλου, με την εύφορη και πλούσια περιοχή του Δυτικού Πηλίου. Το 1985 το τρένο του Πηλίου χαρακτηρίστηκε ως διατηρητέο ιστορικό μνημείο. Το 1996 και μετά από μία σειρά επισκευών, τέθηκε ξανά σε λειτουργία καλύπτοντας συνολικά μια διαδρομή 16 χιλιομέτρων, από τα Λεχώνια μέχρι τις Μηλιές, προσφέροντας στον επιβάτη την ευκαιρία να απολαύσει τη μοναδική φυσική ομορφιά του τοπίου και τις περίτεχνες αρχιτεκτονικές κατασκευές, από τον Απρίλιο μέχρι τον Οκτώβριο. Η οργιώδης βλάστηση, η θέα στον Παγασητικό, τα τοξωτά γεφύρια, οι μικρές σήραγγες και η σιδερένια γέφυρα του ντε Κίρικο αποτελούν τα βασικά στοιχεία για μια από τις ωραιότερες διαδρομές στην Ευρώπη.

Στις πλαγιές του κατάφυτου Πηλίου, σε περιοχή εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς, απλώνονται οι Μηλιές, γραφικό κεφαλοχώρι με μακρά ιστορική διαδρομή.

Ο οικισμός ιδρύθηκε το 16ο αιώνα από κατοίκους του ομώνυμου χωριού της Εύβοιας, που κατέφυγαν εδώ για να αποφύγουν τους ξένους κατακτητές. Οι Μηλιές αποτέλεσαν οικονομικό και πνευματικό κέντρο της περιοχής επί Τουρκοκρατίας, αλλά και επαναστατικό κέντρο το 1821.

Από τις Μηλιές κατάγονταν, μεταξύ άλλων σημαντικών προσωπικοτήτων, οι λόγιοι Άνθιμος Γαζής (1758-1828), Γρηγόριος Κωνσταντάς (1758-1844) και Δανιήλ Φιλιππίδης (1750-1832). Οι δύο τελευταίοι υπήρξαν δημιουργοί ενός σπουδαίου συγγραφικού έργου, της "Νεωτερικής Γεωγραφίας"(1791). Στις αρχές του 19ου αιώνα οι Γαζής και Κωνσταντάς ίδρυσαν τη φημισμένη "Σχολή Μηλεών".

Τη μεγαλύτερη κίνηση συγκεντρώνει η πλακόστρωτη πλατεία του χωριού με τα πλατάνια και την ιστορική εκκλησία των Παμμεγίστων Ταξιαρχών, εξαίρετο δείγμα τοπικής παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, όπου ο Άνθιμος Γαζής κήρυξε την έναρξη της Επανάστασης στις 7 Μαΐου του 1821.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η βιβλιοθήκη "Ψυχής Άκος" ("Θεραπεία Ψυχής"), που οφείλει την ονομασία της στην επιγραφή που έφερε στο υπέρθυρό της η "Σχολή Μηλεών". Η βιβλιοθήκη, που στεγάζεται σε ανακαινισμένο διώροφο αρχοντικό, περιλαμβάνει χιλιάδες τόμους παλαιών εκδόσεων ιστορικού και μουσειακού χαρακτήρα, κώδικες, χειρόγραφα, διάφορα αντικείμενα της "Σχολής Μηλεών", όργανα φυσικής και χημείας, προσωπικά αντικείμενα των Γαζή και Κωνσταντά.

Στα υπόλοιπα αξιοθέατα του χωριού συγκαταλέγονται το Τοπικό Μουσείο, το Ευδόξειο Πνευματικό Κέντρο, το αρχοντικό Φιλιππίδη, οι παραδοσιακέςβρύσες και το λιοτρίβι, κάτω από την πλατεία.

Σε εξαίρετο φυσικό περιβάλλον είναι χτισμένο το κτίριο του σιδηροδρομικού σταθμού, όπου φθάνει το παραδοσιακό τρενάκι του Πηλίου από τα Άνω Λεχώνια.

Στην ευρύτερη περιοχή του χωριού βρίσκονται δύο αξιόλογα θρησκευτικά μνημεία, η μονή του Αγίου Νικολάου και το ξωκλήσι της Αγίας Τριάδας.

Σε απόσταση μόλις 2 χιλιομέτρων δυτικά από τις Μηλιές είναι χτισμένη ηΒυζίτσα, που μαγεύει τους επισκέπτες με τα επιβλητικά αρχοντικά και ταπαραδοσιακά σπίτια, τα λιθόστρωτα καλντερίμια, τις βρύσες με τα κρυστάλλινα νερά.

Αγκαλιασμένη από τα δασωμένα υψώματα του Πηλίου, απόλυτα εναρμονισμένη με το υπέροχο φυσικό περιβάλλον, η Βυζίτσα προσφέρειόμορφη θέα στον Παγασητικό κόλπο.

Αξιόλογα θρησκευτικά μνημεία της Βυζίτσας είναι η εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, άλλοτε καθολικό μονής, η εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής και η εκκλησία της Παναγίας, αφιερωμένη στο Γενέσιο της Θεοτόκου.
 Μηλιές: Λίγα παραδοσιακά αρχοντικά που σώθηκαν από την φωτιά του 1943. Περίτεχνες κρήνες που αναβλύζουν κρυστάλλινο νερό του βουνού. Ο παλιός σταθμός του τραίνου –όχι οποιουδήποτε τραίνου, αλλά του θρυλικού Μουντζούρη– και η εντυπωσιακή γέφυρά του, έργα και τα δύο του Εβαρίστο Ντε Κίρικο, πατέρα του γνωστού ζωγράφου. Η εκκλησία των Ταξιαρχών, με τις τουλάχιστον εντυπωσιακές τοιχογραφίες της, που χρονολογούνται από τον 17ο αιώνα. Η Δημόσια Βιβλιοθήκη Μηλεών, στεγασμένη σε ένα παραδοσιακό πηλιορείτικο κτίριο, που φιλοξενεί περισσότερους από 1.600 τίτλους βιβλίων τυπωμένων από το 1497 έως το 1899, διατηρώντας ζωντανή στο χρόνο την παράδοση της Μηλιώτικης Σχολής που ίδρυσαν το 1814 οι Άνθιμος Γαζής, Γρηγόριος Κωνσταντάς και Δανιήλ Φιλιππίδης, και η οποία λειτούργησε ως το 1844. Ολόκληρο το χωριό των Μηλαιών είναι ένα ανοιχτό μουσείο.