http://aaxou.blogspot.gr

http://aaxou.blogspot.gr-ΙΣΤΟΤΟΠΟΣ ΕΚΠ/ΚΩΝ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΥ ...ΤΟΥ ΔΑΣΚΑΛΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΑΛ. ΧΟΥΛΙΑΡΑ...Μέσα σε ένα σύγχρονο και συνεχώς εξελισσόμενο περιβάλλον ο δάσκαλος σήμερα καλείται να ανταποκριθεί στις νέες απαιτήσεις και προκλήσεις της εποχής. Μέσα σ΄αυτές είναι και ο νέος ψηφιακός κόσμος που μας αγκαλιάζει όλους . Στο καινούριο αυτό περιβάλλον θέλοντας να ανταποκριθώ στις νέες προοπτικές που ανοίγει η τεχνολογία, επιχειρώ μέσα από τον ιστότοπο αυτό να προβάλλω τη δική μου ταυτότητα, να δώσω το δικό μου στίγμα πιστεύοντας πως οι φωνές μας , οι φωνές των παιδιών μας είναι αυτές που μπορούν να υποσχεθούν έναν καλύτερο και γεμάτο αισιοδοξία κόσμο. Με τιμή ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΛ. ΧΟΥΛΙΑΡΑΣ..ΔΑΣΚΑΛΟΣ ...Η παιδεία είναι πανηγύρι της ψυχής, γιατί σ' αυτήν υπάρχουν πολλά θεάματα και ακούσματα της ψυχής...Σωκράτης...Αθηναίος φιλόσοφος.. .

ΠΡΟΣΦΑΤΑ...1

ΠΡΟΣΦΑΤΑ...2

Παρασκευή 18 Απριλίου 2014

ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΣΤΗ ΝΑΥΠΑΚΤΟ


Τον Μεσαίωνα την ονόμαζαν Λεπάντο· αργότερα, όταν την κατέλαβαν οι Τούρκοι, την είπαν Ενεβαχτέ. Στη νεότερη ιστορία μας τη μάθαμε ως Ναύπακτο αλλά και Επαχτο. Οπως και να 'χει, η όμορφη πόλη κατέχει μια ιδιαίτερη θέση ανάμεσα στις πιο γοητευτικές καστροπολιτείες της Ελλάδας.
Καθώς βρίσκεται πάνω στην ακτογραμμή του νομού Αιτωλοακαρνανίας αλλά και σε μικρή απόσταση από την ορεινή ενδοχώρα, η Ναύπακτος αποτελεί ιδανικό ορμητήριο για κάθε είδους αποδράσεις. Αν μάλιστα συνυπολογίσεις την εύκολη πλέον πρόσβαση μέσω γέφυρας Ρίου-Αντίρριου, τότε ίσως μιλάμε για τον τέλειο στερεοελλαδίτικο προορισμό!
 Οπως όλα τα ιδιαίτερα έθιμα της πατρίδας μας, έτσι και το έθιμο των Επιταφίων στο λιμάνι της Ναύπακτου ξεκίνησε από μια απλή πρωτοβουλία των ψαράδων κάπου εκεί στις αρχές της δεκαετίας του 1950.

Ανέκαθεν οι Επιτάφιοι των δύο ενοριών της πόλης, της Αγίας Παρασκευής και του Αγίου Δημητρίου, αφού περιφέρονταν στα σοκάκια της Ναύπακτου κατέληγαν στο λιμάνι. Εκεί, για να τους καλωσορίσουν και να συμμετάσχουν στο δράμα του Θείου Πάθους, οι ψαράδες άναβαν πυρσούς και στη συνέχεια τους κρεμούσαν στις πολεμίστρες και τις ντάπιες του ενετικού τείχους.

Το θέαμα ήταν υποβλητικό και με την πάροδο του χρόνου άρχισε να προσελκύει επισκέπτες και από τα κοντινά χωριά και τις άλλες πόλεις της δυτικής Ελλάδας. Την πρωτοβουλία σύντομα αγκάλιασε ο Δήμος Ναυπάκτου. Ετσι, με τη συνάντηση των επιταφίων ο διακόπτης του ηλεκτροφωτισμού της πόλης κατεβαίνει, εκατοντάδες κεριά και πυρσοί φωτίζουν τα τείχη και τις ψαρόβαρκες, ενώ η φιλαρμονική ορχήστρα του δήμου ντύνει με την κατάλληλη πένθιμη μουσική την ιδιαιτέρα φορτισμένη ατμόσφαιρα. Στο κορύφωμα της βραδιάς, ένας φλεγόμενος σταυρός ορθώνεται και φωτίζει στην είσοδο του λιμανιού. Κατά την αποχώρηση των επιταφίων πυροτεχνήματα καίγονται τον εαρινό ουρανό.
 Βέβαια, τούτες τις ημέρες ο συνωστισμός στην όμορφη πόλη είναι μεγάλος και δεν λείπουν τα μποτιλιαρίσματα γύρω από τα σοκάκια. Αν θέλετε να παρακολουθήσετε το δρώμενο από ψηλά, μπορείτε να διαλέξετε κάποιον από τους εξώστες της παλιάς πόλης που βλέπουν στο λιμάνι ή στον δρόμο που ανηφορίζει για το κάστρο.

Πηγή: www.ethnos.gr