http://aaxou.blogspot.gr

http://aaxou.blogspot.gr-ΙΣΤΟΤΟΠΟΣ ΕΚΠ/ΚΩΝ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΥ ...ΤΟΥ ΔΑΣΚΑΛΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΑΛ. ΧΟΥΛΙΑΡΑ...Μέσα σε ένα σύγχρονο και συνεχώς εξελισσόμενο περιβάλλον ο δάσκαλος σήμερα καλείται να ανταποκριθεί στις νέες απαιτήσεις και προκλήσεις της εποχής. Μέσα σ΄αυτές είναι και ο νέος ψηφιακός κόσμος που μας αγκαλιάζει όλους . Στο καινούριο αυτό περιβάλλον θέλοντας να ανταποκριθώ στις νέες προοπτικές που ανοίγει η τεχνολογία, επιχειρώ μέσα από τον ιστότοπο αυτό να προβάλλω τη δική μου ταυτότητα, να δώσω το δικό μου στίγμα πιστεύοντας πως οι φωνές μας , οι φωνές των παιδιών μας είναι αυτές που μπορούν να υποσχεθούν έναν καλύτερο και γεμάτο αισιοδοξία κόσμο. Με τιμή ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΛ. ΧΟΥΛΙΑΡΑΣ..ΔΑΣΚΑΛΟΣ ...Η παιδεία είναι πανηγύρι της ψυχής, γιατί σ' αυτήν υπάρχουν πολλά θεάματα και ακούσματα της ψυχής...Σωκράτης...Αθηναίος φιλόσοφος.. .

ΠΡΟΣΦΑΤΑ...1

ΠΡΟΣΦΑΤΑ...2

Τρίτη 22 Απριλίου 2014

ΧΑΛΚΟΥΝΙΑ-ΑΓΡΙΝΙΟ

Αναβίωσε  και φέτος το έθιμο των χαλκουνιών με πλήθος Αγρινιωτών και όχι μόνο να απολαμβάνουν το θέαμα και να καταχειροκροτούν τις προσπάθειες των χαλκουνάδων.


DSCN0373
Η πλατεία Δημάδη, αμέσως μετά την περιφορά των επιταφίων και τη συνάντησή τους στην κεντρική πλατεία, γέμισε από νωρίς με κόσμο που, παρά τη βροχή που ξέσπασε λίγη ώρα μετά την έναρξη του εθίμου, παρέμεινε στην πλατεία και στα γύρω υπόστεγα, εμψυχώνοντας τους χαλκουνάδες που συνέχιζαν με τα τσιγάρα τους να ανάβουν τα χαλκούνια και να δημιουργούν ένα μοναδικά εντυπωσιακό θέαμα!
DSCN0377
Τα χαλκούνια είναι το έθιμο εκείνο που αν και έχει τις ρίζες του στην Τουρκοκρατία, καταφέρνει να προβάλει το Αγρίνιο στο πανελλήνιο. Επρόκειτο για μία αυτοσχέδια «εκρηκτική» εφεύρεση των Αγρινιωτών την εποχή του Τουρκικού ζυγού, στην προσπάθειά τους να προστατέψουν τους επιταφίους κατά την περιφορά  τους τη Μ. Παρασκευή απ’ τις επιθέσεις των αλλόθρησκων κατακτητών. Η ιδέα ήταν απλή και αποτελεσματική: λίγο πεπιεσμένο χαρτί, λίγο μπαρούτι, ένα φυτίλι και οι σπινθήρες που εκτοξεύονταν σε μεγάλη απόσταση εμπόδιζαν την προσέγγιση κάθε παρείσακτου. Το έθιμο συνεχίστηκε για δεκαετίες και έλαβε μάλιστα τη μορφή ανταγωνισμού μεταξύ των ενοριών. Κάποια στιγμή ατόνησε, το έθιμο όμως επανεμφανίστηκε πιο δυναμικά και οργανωμένα απ΄ τη δεκαετία του ’90 και μετά.
ΠΗΓΗ  http://www.agriniopress.gr


DSCN0380

DSCN0384

DSCN0405

DSCN0418

DSCN0419

DSCN0428

DSCN0438

geg-xalkounia-20141

geg-xalkounia-20142

geg-xalkounia-20143

geg-xalkounia-20144
geg-xalkounia-20145